Legioen van Maria Nederland & België
Legio Mariae
 
 


 Deel deze pagina:

link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Legioen van Maria op Pukkelpop

Artikel in Kerk&Leven - Bisdom Hasselt van 31 augustus 2016

gepubliceerd: dinsdag, 11 oktober 2016

In de editie van Kerk&Leven - Bisdom Hasselt van 31 augustus 2016 stond een mooi artikel over de actie die het Legioen van Maria jaarlijks houdt op het festival Pukkelpop. Ten behoeve van de leesbaarheid plaatsen we het artikel hieronder op de website. Daarbij hebben we consequent Marialegioen veranderd in Legioen van Maria.

Maria zegent Pukkelpop

Legioen van Maria spreekt festival­gangers aan over geloven

 • Het Legioen van Maria
  staat jaarlijks paraat
  op Pukkelpop
 • Zij zegenen de
  festival­gangers
 • Dit jaar kregen ze
  hulp van zusters van
  Zaden van het Woord

Jente VANDEWIJER

Naar jaarlijkse gewoonte stond het Legioen van Maria op 20 augustus aan de kerk van Kiewit de festival­gangers te verblijden. Al sinds het prille begin van Pukkelpop verkondigt het daar de liefde van de Moeder Gods en schenkt het voorbij­gangers een medaille met Maria’s beeltenis. Dit jaar kreeg het legioen versterking van de zuster van de gemeen­schap Zaden van het Woord uit Tongeren, een nieuwe katholieke gemeen­schap gesticht in Brazilië.

Voor sommige festival­gangers is het bezoek aan de tent een ludieke traditie. Ze zoeken bescherming voor de kroegentocht die volgt op drie dagen festival. Anderen komen om even stil te staan en te kunnen praten. Peter Vandebroef van het Legioen van Maria: “Jongeren staan almaar minder kritisch tegeneover ons. Ze schrikken wel eens van onze vragen, maar ze gaan makkelijker het gesprek aan. Ook al zij ze niet per se gelovig.”

Voor Stef Goossens (26) betekent binnenstappen in de tent van het Legioen van Maria een moment van troost en bezinning, stilstaan bij het leven om met hernieuwde kracht te kunnen herbeginnen. “Ik ben geen doorgewinterde katholiek, maar een mens moet zich aan iets kunnen vastklampen. En of dat ‘iets’ nu God heet of niet, dat maakt voor mij niet uit. De mensen hier zijn zo warm en vriendelijk, ze beoordelen niemand. Ze hebben een sterke aantrekkings­kracht op mij, alsof er een onzichtbare vishengel mij naar hen trekt. En ik put er daad­wer­ke­lijk kracht uit hier een kort moment stil te staan bij het leven. Ons leven raast al genoeg aan sneltreinvaart. Hier even een ogenblik van kracht en troost zoeken, dat doet beslist wat met me.”

De mensen van het Legioen van Maria en de zusters van de gemeen­schap Zaden van het Woord trekken bovendien de straten en pleinen rond de festivalweide op om festival­gangers aan te spreken over het geloof. En soms, zoals bij Eleftheria Pistolas en haar vriendinnen, ook om een Weesgegroet te bidden. “Bidden is voor mij wel belangrijk”, vertelt ze. “Al hebben niet de woorden die ik uitspreek voor mij de meeste betekenis, wel het innerlijke gebed dat ik dan voer.”

 
© Copyright 2022 • Legioen van Maria Nederland & België     Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose