Legioen van Maria Nederland & België
Legio Mariae
 
 


 Deel deze pagina:

link naar de RSS Feed van de laatste nieuwsberichten meld deze pagina op Twitter meld deze pagina op Facebook

Banneux Bedevaart 15 Mei

Maria Toevlucht van de Zondaars

gepubliceerd: maandag, 3 juni 2019

Op bedevaart naar Banneux bij gelegenheid van het 75-Jarig bestaan van het Praesidium Maria Toevlucht van de Zondaars, afdeling Schandelen - Meezenbroek - Heerlen.

Dit voor ons bijzondere feest hebben wij met vier priesters en 220 pelgrims in Banneux samen mogen vieren op 15 mei 2019. Wij zijn het oudste nog actieve bestaande praesidium van Nederland. Het gaat over onze pionier, destijds Kapelaan Jac. Frijns die de start hiervan maakte in 1944 in het krijgsgevangenkamp in Amersfoort. Ingekorte tekst van Kapelaan Frijns zelf.

Goede Vrijdag 7 april 1944 kwam hij met een groep gevangenen uit de gevangenis van Maastricht in het beruchte concentratiekamp Amersfoort. Daar zaten ongeveer 4500 mensen, waarvan er elke week tussen de 600 en 1000 mensen naar Duitsland werden getransporteerd, Elke godsdienstige bijeenkomst en ac­ti­vi­teit was verboden. Het was zeer gevaarlijk, want onder de gevangenen zelf zaten spionnen die probeerden zoveel mogelijk mensen te verraden, om zelf in een goed blaadje te staan bij de bevelhebbers van het kamp.

Op 18 mei 1944 had ik het grote geluk voor de eerste keer de H.Mis in het kamp te kunnen lezen. Liggend op een bed met een klein stuk wit papier als corporale, met een Hostie niet groter dan een aspirinetablet en een mosterdglas met een paar druppels wijn, vierde ik het Eucharistisch Offer. Vijf dagen erna, op 23 mei 1944 ontving ik langs een geheime weg via Praesidium Oirsbeek tessera’s. Ik koos diverse betrouwbare mannen als legionairen uit, gaf ze onderricht en ze hebben werkelijk prachtige arbeid verricht. Na het avondeten bezochten ze mij in het donker en bespraken dan, op het bed liggend, ons werk en onze plannen in het nachtelijke duister.

Dagelijks baden ze de legioengebeden en volbrachten hun dagelijkse opdrachten. Het meest betreurde ik, dat we nooit een vergadering konden beleggen, zoals in het Handboek voorgeschreven is. Maar door hun optreden brachten ze veel mensen in contact met de priesters. Zo hebben de legionairen samen met mij stap voor stap het apostolaat op gang gebracht.

Hierna is kap.J.Frijns op div. plaatsen en ook in Schandelen geweest en daarna bouwpastoor in Meezenbroek- Heerlen. Hij kreeg als assistent kapelaan Jo Frantzen, later bekend als secretaris van de Bisschop van Roermond en tevens Geestelijk Directeur van het Legioen van Maria bisdom Roermond.

Onze dankbaarheid gaat uit naar alle nog levende en overleden biddende en actieve leden van het Legioen van Maria die op welke manier dan ook het kruis op hun schouders hebben moeten dragen en nog dragen, want zonder offers komt niets tot stand. Opgericht in alle ellende van een concentratiekamp, de Genade van God en die van Onze Lieve Vrouw gaan door alle versperringen, obstakels en muren heen. Als wij maar bidden en vertrouwen blijven houden.

Wij danken U Maria, dat wij een legionair van U mogen zijn.

 
© Copyright 2022 • Legioen van Maria Nederland & België     Deze website is ontworpen en wordt onderhouden door iMoose